Yogalärare

Katrine Andersson grundade Yoganu våren 2004. Hon började praktisera yoga 1998, är utbildad yogalärare i Klassisk indisk yoga vid Satyanandas ashram i Hälsingland samt har yogalärarutbildning i Poweryoga från S.A.F.E. i Stockholm. Sommaren 2006 var hon i Mysore, Indien, och praktiserade hos Sri K. Pattabhi Jois (Guruji och grundare av Ashtanga yoga) vid Ashtanga Yoga Institute AYI . Sommaren 2007 gick hon en ”Teacher Training Course” för David Swenson, en av världens främsta astangayogalärare.

Hon har studerat bl.a. pedagogik och hälsopsykologi vid Uppsala Universitet (adjunktexamen med fil.kand. i psykologi, magisterexamen i pedagogik) och har mångårig erfarenhet som gymnastik- och motionsledare, både för barn, ungdomar och vuxna. 2013-14 deltog hon i en utbildning i meditation, personlig utveckling och management vid Baravara i Dalarna.

Yoga för mig:
Yogan hjälper mig att komma bortom ”tankesurr”, att grunda mig och få lugn och ro. Jag håller min kropp rörlig och smidig och får njuta av att verkligen vara i min kropp, att känna mig hemma i den. Andningen i kombination med kroppsövningarna och fokuserandet inåt gör att jag känner mig levande. Yogan hjälper mig att behålla kontakten med min kärna, att känna inifrån vem jag är. Så länge jag kan minnas har jag haft ett intresse för livet och vad det är att vara människa och yogan ger mig ett kroppsligt men också ett själsligt och andligt välbefinnande.

Yogapositionerna har alltid känts bekanta för mig. Som vuxen inser jag att jag redan som barn stod, satt och låg, helt instinktivt, i många av positionerna. Jag visste inte då att det jag gjorde kunde kallas yoga. (De flesta barn gör yoga helt intuitivt när de lever och far runt med sina små kroppar, titta på dem får ni se)!

Yogaelever brukar beskriva min undervisningsstil som varm, trygg och entusiasmerande. Du uppmuntras till att göra alla yogarörelser, men alltid med respekt för din kropp och din dagsform, utan krav på någon prestation. I mina klasser väver jag in uppbyggande tankar från både yogafilosofi och västerländsk psykologi, så förutom goda effekter från de fysiska övningarna, får du även möjlighet att bibehålla eller erövra ett själsligt lugn, och du får stöd i att utveckla s.k. self compassion eller självomsorg. Vår livsstil är för många av oss idag ofta förenat med mkt press, så att utveckla en vänlig inställning till oss själva, betyder ofta mycket för vårt välmående.

Att få vara yogalärare är ett privilegium, då jag får göra det jag tycker mycket om och samtidigt dela med mig av det till andra, så jag önskar dig varmt välkommen till Yoganu.

Maila till Katrine: katrineandersson@yoganu.se