Att tänka på innan passet

hands_aktuellt* Yogar gör du skönast i mjuka kläder som tillåter full rörlighet. Ta gärna av dig smycken. När du praktiserar Klassisk indisk yoga (Mjukyoga) kan det vara skönt att ha strumpor, men dynamisk yoga utövar du bäst barfota.

* För att uppnå bästa effekt av din yogautövning, undvik gärna att äta och dricka två till tre timmar före yogan och vänta gärna med att äta en halvtimme efter yogan. (Detta är en rekommendation för att uppnå full effekt av yogan, men det är inte alls farligt om du äter innan eller efter yoga).

* I yogan kan du släppa allt prestationstänkande. Du utgår från din egen nivå, dina fysiska förutsättningar och lyssnar på din kropp och känner själv hur mycket du förmår. Skador förekommer sällan i yoga. För att även du ska undvika att skada dig, odla inställningen att det ska vara skönt att yoga, inte göra ont. Praktisera kärleksfullt. Du kan inte ”vinna” i yoga, yogan i sig är målet. Om du har en skada sedan tidigare, konsultera gärna din läkare eller sjukgymnast innan. Du kan gärna berätta för läraren innan passet om du har någon skada så kan du få hjälp med anpassningar av rörelserna, men din utövning sker på eget ansvar.

* Undvik att yoga om du är sjuk.

* För din och andra yogautövares skull, försök att komma ihåg att stänga av din mobiltelefon. (Om den ändå skulle ringa, ”shit happens”, andas, behåll lugnet, stäng av mobilen, du gav oss alla en möjlighet att träna förmågan att behålla fokus).

* Så här långt har aldrig något försvunnit i yogasalen, men ta gärna med väskan med ev värdesaker in, då du själv har ansvaret för dem.